05 maig Tartar de salmó amb alvocat i poma verda
Sembla que s’acosta el bon temps i de seguida ens començaran a venir molt de gust plats freds. Avui us ensenyo la meva recepta del tartar de salmó. Un dels plats més de moda del moment. Com ja sabeu, amb l’arribada de la cuina japonesa, peruana i nikkei, les cartes dels restaurants s’han omplert de cop i volta de plats el·laborats amb peix cru. Us dic que si no sou amants del peix cru, aquesta és una recepta ideal, ja que podeu donar-li al salmó el toc de marinat que volgueu. I si pel contrari, com a mi, us encanta, deixeu de banda el marinat i començeu la recepta a partir del salmó cru.
Això si, si no voleu riscos amb els anisakis, congeleu el salmó durant almenys 48 hores o també ja el podeu comprar directament congelat.
Us deixo l’enllaç del programa El Cafè de La Garriga de Ràdio Silenci, minut 14:50, perquè en pogueu escoltar tots els detalls sobre la recepta.
Ingredients: (Per a 4 persones)
Pel marinat del salmó:
500 gr. de salmó en un llom
200 gr. de sal
200 gr. de sucre
A més:
1/2 poma Granny Smith
1/2 alvocat madur
1 llimona
1 ceba tendra petita
Julivert, oli verge d’oliva, mostassa (1cp), sal i pebre
Cibulet o sèsam per decorar
Preparació:
Traiem les espines del salmó amb unes pinces. Mantenim la pell.
Barregem la sal i el sucre. En una safata que per mida en vagi bé, posem un llit d’aquesta barreja. Hi col·loquem el salmó amb la pell cap a baix. Cobrim amb la resta de la preparació. Deixem macerar entre 10 minuts i 24 hores. Jo el deixo màxim unes 2 hores.
Passat el temps que decidiu, rentem el salmó i l’assequem amb paper absorbent. Retirem la pell i fem daus de 5×5 mm. aprox. Reservem en un bol.
Netegem la poma i tallem daus de la mateixa mida. Fem el mateix amb l’alvocat.
Hi posem unes gotes de llimona a ambdues preparacions per evitar l’oxidació.
Afegim al bol amb el salmó.
Piquem ben fina la ceba tendra i el julivert. Afegim també al salmó.
Ratllem la meitat de la pell d’una llimona. Afegim.
Acabem d’amanir amb la mostassa, oli, unes gotes de suc de llimona, sal i pebre.
Reservem en fred uns minuts i servim.
Emplatat:
Tenim varies opcions d’emplatat. Ho podem fer amb un cèrcol, podeu fer servir una presentació similar a la de la meva fotografia o bé també ho podem servir en una copa. En aquest cas, el que jo faig es fer 3 capes diferents amb l’alvocat, la poma i el salmó amanit. En qualsevol cas, podem decorar amb una mica de cibulet picat o unes llavors de sèsam.
Per degustar, jo sempre l’acompanyo d’unes torradetes.
Us animo a fer aquest plat!. La única dificultat que té és la de picar el salmó en daus ben petits, però no us volgueu estalviar aquest pas, picant el salmó amb qualsevol altre estri, ja que en el resultat final es notarà molt la diferencia. Com sempre us dic, feu-vos amb un bon ganivet i a practicar!
Que vagi de gust!