17 març Taller de cuina Thai – On Line
Hola amics i amigues,
Com ja sabeu la majoria de vosaltres, el passat divendres, 13 de març vàrem decidir tancar les nostres instal·lacions i treballar des de casa per tota la situació que tots ja coneixeu. I aquí estem acabant de perfilar les noves propostes grastronòmiques pels casaments del 2021 i pensant opcions per donar-vos contingut i que aquests dies es facin més lleugers per tots nosaltres.
Encara que no ho sabeu, perquè veient com anava tot plegat, ja vàrem decidir no convocar-lo, teníem preparat un nou taller de cuina pel mes de març. Molts de vosaltres ens havíeu demanat que us ensenyessim una mica de cuina internacional i havíem programat un taller de cuina Thai a la nostra manera. Vist que aquest taller no el podrem fer, hem decidit ensenyar-vos algunes receptes pel blog.
Potser la cuina tailandesa no seria la millor per poder fer a casa aquests dies, ja que segurament ens faltaran un munt d’ingredients i que el que ara no hem de fer es tornar-nos bojos pels diferents súpers buscant ingredients estranys, o sigui que podeu llegir les receptes i deixar-ho per més endavant o bé fer servir alguns dels consells que us donarem per canviar ingredients difícils, per altres que és molt fàcil que tinguem a casa nostra.
Així que comencem, el primer que us vull explicar es com fer una arròs especial, que ens serviria per menjar sol, d’acompanyament a qualsevol curri o guisat, per saltejar, per fer a la cubana … Vaja un esencial, que si mai heu intentat fer com us explicaré, es pot convertir en un bàsic per aquests dies que us resoldrà un munt d’àpats, perquè arròs segur que tots tenim a casa.
Arròs basmati aromatitzat:
Ingredients:
250 gr. d’arròs basmati (Si no en teniu doncs feu servir arròs llarg, rodó, bomba o el que tingueu)
400 ml. d’aigua
1 gra d’all pelat
1 fulla de llorer
1 tros de gingebre (opcional)
Oli de llavors (també pot ser d’oliva si no en tens) i sal
Preparació:
Posa l’arròs a un colador i renta’l a sota l’aixeta fins que vegis que l’aigua surt transparent.
En una cassola que disposi de tapa, posa l’oli i sofreig lleugerament l’all, el llorer i el gingebre.
Afegeix l’arròs a la cassola i anacar-ra’l, que vol dir sofregir-lo lleugerament fins que canviï el color blanc per un color més transparent.
Afegeix l’aigua i una mica de sal i el mantenim a foc fort fins que arrenqui el bull. En aquest moment el taparem i baixarem el foc al mínim. L’arròs l’haurem de coure tapat 10 minuts. I tapat vol dir que no el podem destapar en cap moment. Fins i tot es bó si podem filmar la tapa perquè s’escapi el menys vapor posible.
Un cop passats els 10 minuts de cocció, l’haurem de deixar repossar 10 minuts més, sense destapar.
Finalment el destapem i l’haurem de remoure amb una forquilla perque es desenganxi. Retirarem els condiments i el reservem.
Ja tenim a punt un arròs increïble. En serio, si mai heu fet l’arròs blanc d’aquesta manera i el probeu, mai més el fareu bullit amb aigua.
Amb aquest arròs teniu una infinitat de posibilitat perquè es bó tant per menjar sol com fer un munt de plats, com un saltejat com aquest.
Curri vermell de gambes:
Ara que ja tenim el bàsic començarem amb el curri.
Ingredients:
2 grans d’alls
1 ceba de Figueres petita
1 tros de gingebre fresc
2 fulles de llima Kaffir (pot ser fulla de llimoner o un tros de pell de llimona)
1 c.s. de pasta de curri vermell* que podem trobar a botigues especialitzades (més avall us explico com fer una pasta cassolana)
1 c.s. de sucre morè
400 ml. de crema de coco o llet de coco (Llet sencera o nata si no en tenim)
Oli de llavors (també pot ser d’oliva si no en tens)
24 gambes congelades pelades o no (també poden ser llagostins, pollastre, vedella …)
*És dificil disposar d’una pasta de curri a casa, si no es que som uns bojos del menjar tailandès i indú. De fet existeixen una varietat molt extensa de pastes de curri que van més enllà de la vermella, groga o verda, però, com estem com estem, ara us dic una manera de fer una pasta de curri a casa amb ingredients que més o menys tots podem tenir al calaix de les espècies:
*Pasta de curri vermella de “guerrilla”:
1 ceba petita, 1/2 pebrot vermell escalivat o cru, 1/2 cc de llavors de cumí, 1 cc de llavors de cilantre, 1/2 cc de pebre negra en grà, 1 cc de pebre vermell dolç en pols, 1 polsim de pebre vermell picant (adapteu segons com el volgueu de picant) 1/2 cc de sal, 1 tros de gingebre ratllat, la ratlladura d’una llima o 1/2 llimona, unes gotes de suc de llima o llimona, 2 grans d’all.
Posarem tots els ingredients a la trituradora i farem una pasta. No serà la més convecional, però quedarà bé. I si us falta algún ingredient, no patiu, també quedarà bé. si el que hi posem es bó, quedará bó.
Elaboració del curri:
Piquem ben petita la ceba, l’all i el gingebre. En una cassola o wok, posem l’oli i sofregim la ceba i posteriorment els alls, el gingebre i les fulles de llima Kaffir, llimoner o pell de llimona.
Afegim una cullerada de pasta de curri vermell, la que haurem comprat o la cassolana i sofregim lleugerament.
Incorporem el sucre.
Afegim la crema de coco, nata o llet.
Deixem coure 3-4 minuts.
Mentrestant saltejarem lleugerament les gambes, llagostins o el que haguem decidit.
Al final afegim les gambes i parem el foc. Si hem decidit posar carn, deixarem coure lleugerament. Rectifiquem de sal si cal.
I ja el tenim!. El podem acompanyar amb coriandre fresc picat, o si no en tenim amb alfàbrega o julivert. També podem afegir uns anacards picadets.
Servirem el curri amb el nostre arròs que simplement podem escalfar al micro i l’acabarem d’acompanyar amb un tros de llima o llimona.
És una recepta fàcil i diferent que podem fer en pocs minuts i que és una explosió de sabors que de ben segur no ens deixarà indiferents. Proveu i apliqueu la vostra creativitat per suplir la falta d’ingredients. El resultat no us decepcionarà.
I anem per la tercera. Una recepta que ja havíem fet en alguns dels nostres tallers, però que aquests dies volem compartir amb tots vosaltres, perquè és fàcil, molt sana i la podem adaptar amb molts ingredients diferents. De fet, la recepta té un inspiració més vietmanita que tailandesa, però la volem incloure en aquest post, ja que finalment parlem de cuina asiàtica.
Rotllet de llagostins amb poma, alvocat i maionesa de llima:
Ingredients:
1 paquet de fulles d’arròs (si no en teniu, podeu fer servir fulls de pasta o fins tot fer unes creps)
18 llagostins congelats (també podem fer servir carn de cranc en llauna, surimi, pollastre …)
Brots verds o qualsevol tipus d’enciam
1 poma Verda Granny Smith
1 pastanaga
1 alvocat
Maionesa
1 llima
Coriandre fresc
Altres:
1 llimona
Aigua, 1 fulla de llorer, sal i pebre en gra
Preparació:
Primer de tot, prepararem tots els ingredients.
Tallarem la pastanaga i la poma en bastonets i l’alvocat en làmines. Si no teniu aquestes verdures, podeu posar allò que tingueu o que us vingui de gust. Tirarem una mica de suc de llimona a la poma i l’alvocat perquè no s’oxidi.
Farem la maionesa amb la ratlladura de la llima o llimona que barrejarem amb una maionesa que hem fet o una comercial. Reservarem en mànega pastissera o un biberó.
En una olla, posarem a bullir aigua amb sal abundant, una fulla de llorer i uns grans de pebre. Hi tirarem els llagostins, els bullirem un minut i els passarem a un bol amb aigua i gel per tallar la cocció. Els tallarem per la meitat de forma longitudinal i els reservarem en fred.
Prepararem unes fulles de coriandre i els brots verds o enciams.
Omplirem un bol amb aigua tèbia.
Posarem la fulla d’arròs per breu espai de temps perquè s’humiteji, s’estovi i es pugui manipular i la passarem a una superfície de treball que haurem cobert amb un drap humit ben net.
Col·locarem els brots, la pastanaga i la poma a bastonets i l’alvocat. Afegirem un cordó de maionesa de llima. Farem una volta. Seguidament posarem els llagostins a tot el llarg i col·locarem una fulla de coriandre a sobre de cada llagostí. Acabarem d’embolicar.
Tallarem per la meitat.
Si ho heu de reservar, ho taparem bé amb film perquè no se’ns assequi la fulla d’arròs.
Aquí teníu una idea de presentació:
Si no disposeu de fulls d’arròs, proveu a fer-ho amb pasta com la que fem servir pels canelons. Us quedaran uns canelons freds súper bons. I si voleu també podeu fer unes creps que quedaràn d’allò més exòtiques.
El resum és: Improvitza i sigues creatiu. La cuina asiàtica en general es composa d’una quantitat d’ingredients increïbles, així que si canviem alguns no passarà res. De fet, ells mateixos ja tenen mil receptes diferentes per cadascún dels seus plats i curris, així que deixa’t portar i prova coses noves.
Ja que no ens podem veure en persona, ens seguirem veient pel blog i crec que ja he trobat a algú que es prestarà a filmar-me, així que m’atrevire a fer algunes receptes en video per Instagram. No us prometo res massa professional, però farem el que podrem, així que no ens perdeu la pista!
Fins aviat!