02 des. Mongetes del ganxet amb bacallà a la Donosti
El proper dia 4 de desembre l’Ajuntament de La Garriga celebra la II Festa de la Mongeta del Ganxet i també el I Concurs de cuina d’aquest magnífic producte, en el que tinc l’honor de participar com a membre del jurat.
Aprofitant aquest aconteixement, us deixo aquesta recepta del meu programa número 5 de El Cafè de La Garriga de Ràdio Silenci.
Programa El Café de la Garriga 01/12/16 Minut 37:34
La mongeta del ganxet és una varietat de mongeta que es cultiva principalment al Vallès Oriental, Occidental i el Maresme. És de forma arronyonada o amb forma de ganxo (d’aquí li ve el nom) y és molt apreciada per l’untuositat de la seva carn i per la finura de la seva pell, quasi imperceptible al paladar.
Aquesta recepta que us proposo, seria una versió semblant al típic bacallà a la llauna amb mongetes, al que afegirem el toc del vinagre, que segons el meu criteri li va molt bé a les mongetes.
Per fer aquest plat només heu de tenir unes bones mongetes del ganxet i un bon bacallà. La resta és tan fàcil que us semblarà mentida i el resultat és un plat de 10!
Ingredients:
(Per a 4 persones)
Per coure les mongetes:
300 gr. de mongetes del ganxet
1 ceba
1 porro
1 pastanaga
2-3 grans d’all
1 fulla de llorer
sal
Per l’elaboració del plat:
4 lloms de 150 gr. de bacallà dessalat
Farina
100 ml. d’oli d’oliva verge
6 grans d’all tallat a làmines
1-2 caienes (bitxos)
2 cp de pebre vermell molt
50 ml. de vinagre de vi blanc
Julivert fresc picat
Preparació:
Primer hem de posar les mongetes del ganxet en remull el dia abans en abundant aigua mineral. S’hi hauran d’estar unes 12 hores.
Un cop remollides, les hem d’escórrer i les posarem en una olla amb aigua mineral nova que sobrepassi uns 2 dits les mongetes. Afegirem la resta d’ingredients, menys la sal.
Arrancarem el bull i abaixarem el foc. Les haurem de coure a foc molt suau per evitar que la mongeta es trenqui. Podem afegir aigua 2 o 3 vegades durant la cocció, però sempre ha de ser freda. D’això se’n diu espantar-les. Les haurem de coure entre 45 minuts i 1 hora i mitja. Dependrà del tipus de mongeta. Quan parem el foc, afegim la sal i deixem que es refredin dins l’olla.
Enfarinem el bacallà i el fregim a foc fort, sense que se’ns acabi de fer. El reservem.
En una paella hi posem l’oli i enrossim els alls a foc suau perquè no es cremin, junt amb les caienes. Hi afegim el pebre vermell dolç i el sofregim molt breument. Tirem el vinagre i deixem evaporar.
Escalfem el forn a 180º. Posem les mongetes en una safata. Col·loquem el bacallà pel damunt i tirem la salsa Donosti per sobre del bacallà i les mongetes. Ho posarem al forn tant sols uns minuts perquè s’acabi d’escalfar.
Emplatat:
Al fons del plat servirem les mongetes. Posem el bacallà per sobre i espolsem amb una mica de julivert picat (també el podem posar a la salsa un cop l’acabem)