18 març Mongetes amb sípia i cloïsses
Bon dia!!!
En primer lloc volem agrair tots els missatges que hem rebut per Instagram en els que ens dieu que us van agradar molt les receptes d’ahir i ens animeu a que seguim penjant noves receptes. Moltes gràcies a tots. Saber que us alegrem una mica el dia és el nostre únic objectiu, així que per poc que ho aconseguim, ens fa molt feliços!
Avui farem un altre plat per mirar de trencar amb l’aborriment i gaudir de la cuina i avui va de llegums.
Segur que aquests dies tots tenim un pot de llegums o algún paquet de llegum seca a casa, així que no teníu excusa.
Aquesta és una recepta que us pot servir com a plat únic i que és súper nutritiva i sana.
Més tard estarem de nou amb tots vosaltres a Stories de Instagram, però us avancem la recepta i com ahir, també us donem consells i opcions per si no teniu tots els ingredients.
Ingredients:
2 pots de mongeta blanca cuita (també pot ser cigrons o llenties)
1 sípia (pot ser calamar, salmó, bacallà, rap, llagostins, costelles de porc, conill, botifarra, pernil, xoriç … o qualsevol altre cosa que tingueu. La recepta funcionarà igual)
Un grapat de Cloïsses (jo les tinc congelades i us explicaré com fer-ho, però si no en teníu no passa res)
1 ceba de Figueres(o altre) gran picada ben petita
1 all picat ben petit
2 tomàquets madurs tamitzats o tòmaquet natural de pot
1 cs de pebre vermell en pols
1 copeta de vi blanc
Caldo de peix (o d’au o carn, si les feu amb carn) Serveix bric de caldo preparat
1 fulla de llorer
1 picada amb all, julivert, safrà, nyora, oli d’oliva i aigua
Sal i oli d’oliva
Preparació:
Començarem preparant els ingredients.
Jo no tinc ara mateix llegum seca, però tinc mongeta blanca en pots de conserva, així que els obriré i posare la mongeta en un colador per esvandir-la amb aigua freda.
Si no teníu mongeta, podeu fer el plat amb cigrons o llenties.
Per altre banda, picarem la ceba i l’all ben petit. El tomàquet el triturarem i el passarem per un colador per treure pell i llavors. Si no tením tomàquet fresc, podem afegir tomàquet natural de llauna.
També haurem de fer una picada. Jo sempre en tinc una de feta que és la que poso als arrossos i porta julivert picat, all, safrà, carn de nyora (l’heu de remullar i treure la carn), oli d’oliva i aigua mineral. Trituro tots aquests ingredients i normalment la congelo per sempre tenir-la a mà.
En quant a la sípia, la rentem i tallem a daus. Jo en tenía de congelada que ja l’havia netejat i tallat previament, però si no en teníu, podeu subtituir aquest ingredient per qualsevol altre, ja sigui peix o carn. Feu volar la imaginació!
Pel que fa a les cloïsses, també en tinc de congelades, i direu: Congelades? Doncs si, me les he congelat jo mateixa i us explico com ho podeu fer.
És important que siguin molt fresques i que estiguin vives. Les heu de netejar molt bé i posar-les en un bol amb aigua i abundant sal, en el que les deixarem mínim 30 minuts.
Després les tornem a netejar i les posem dins una reixa (pot ser la mateixa en la que les comprat) o una bossa. L’important és que estiguin apretadetes. I tal qual les posem al congelador.
Per descongelar-les, les traiem del congelador i les tornem a submergir en aigua salada. I ja les tenim a punt per cuinar.
I un cop ho tenim tot preparat, comencem!.
Posem una cassola al foc i afegim oli d’oliva. Sofregirem bé la sípia (Si en aquest pas volguessim afegir un peix, gamba o llagostí, només el marcaríem lleugerament i l’hauríem de decantar a un plat per no passar-lo de cocció). A continuació tirarem la ceba picada. La sofregirem fins que agafi color. Afegirem l’all i el llorer. Sofregirem breument i afegirem el pebre vermell en pols, cuinarem vigilant que no es cremi i de seguida hi afegirem el tomàquet. Un cop s’hagi evaporat l’aigua de vegetació, tirarem la copeta de vi blanc i deixarem evaporar els alcohols.
En aquest moment ja podem afegir el caldo de peix (o de carn) i deixarem bullir una estona fins que s’estovi a sípia. Si no teníu caldo fet i congelat, us anirà bé qualsevol caldo de bric que tingueu per casa i en cas que tampoc en tingueu, us admeto, només per ara, que hi poseu una pastilla de caldo i aigua, o només aigua 😉
Si fem el plat amb algún producte que no necessiti coure, afegirem ja les mongetes.
Quan veiem que la sípia es tendra, afegirem les mongetes i la picada i les deixarem coure només uns minuts perquè s’integrin els sabors. Al final de la cocció afegirem les cloïsses i les deixarem el temps just perquè s’obrin i rectificarem de sal
Si ho fessim amb un peix o gamba, deixarem coure la mongeta uns minuts i just abans de parar el foc afegirem el peix.
I ja ho tenim!!! Un platàs que no per senzill deixa de ser espectacular.
Ens trobem en una estona per fer la recepta plegats.
Fins ara!!!